kostel sv. Jiljí

Areál kostela sv. Jiljí je situován jihovýchodně od náměstí. Severovýchodně od kostela sv. Jiljí stojí márnice, severozápadně socha sv. Jana Nepomuckého. Areál obíhá kamenná opěrná zeď. Jedná se o středně velký gotický kostel s polygonálním presbytářem a severní sakristií. Ve stavbě kostela se ukrývá část zdiva lodi ze staršího, románského kostela. Presbytář je sklenut dvěma poli gotické žebrové klenby, sakristie valenou klenbou. V presbytáři se dochovaly pozoruhodné gotické nástěnné malby. Stěny jsou rozděleny ve třech vodorovných pruzích do obdélných polí. V levé části severní stěny je nahoře zobrazen Vjezd Krista do Jeruzaléma, ve středním pásu zleva Kristus před Pilátem, Bičování Krista a Korunování trním, ve spodním pásu zleva Kladení do hrobu, Sestoupení z pekel s tlamou Leviatana a Zmrtvýchvstání Krista. V pravé části severní stěny lze odshora sledovat torzo výjevu Poslední večeře, ve středním pásu vícefigurální scénu Nesení kříže a ve spodním pásu scény Nanebevstoupení Krista a Seslání Ducha svatého. Nad oknem v dalším poli je patrné torzo výjevu Krista na hoře Olivetské, nad následujícím oknem na východní straně závěru král David, nad jihovýchodním oknem král Šalamoun. Na levé části jižní stěny se pod čelem klenby zachovala méně znatelná scéna, zřejmě Trůn Boží milosti nebo Korunování Panny Marie, pod níž dodatečně proražené okno poničilo výjev Ukřižování. V klenebním čele při vítězném oblouku je postava proroka, pod ním podél okna postavy sv. Petra a Pavla. Na jižní straně presbytáře je náročněji pojednaná nika bez sedátka, patrně Boží hrob. Současná podoba (s odhaleným kamenným zdivem na vnějšku kostela i novogotická hrotitá okna presbytáře) je výsledkem puristické úpravy z let 1908-1909. Pseudoslohové jsou také portály uprostřed jižní strany a na západní straně lodi v jihovýchodním koutě. Ze stejné doby pochází krovy i novogotická varhanní kruchta. Kostel nemá věž, pouze nad střechou lodi vystupuje sanktusová věžička./ Předmětem ochrany je areál kostela sv. Jiljí - kostel, márnice, socha sv. Jana Nepomuckého, opěrná zeď hřbitova a příslušné pozemky.