kostel sv. Kateřiny

Areál kostela je situován na návrší v jihovýchodní části obce. Kostel sv. Kateřiny je zděná omítnutá stavba s obdélnou lodí, obdélným, o něco užším presbytářem s trojbokým závěrem a obdélnou sakristií na severovýchodní straně presbytáře. Na severozápadě je ve střeše lodi zasazena věž. Severozápadní průčelí lodi chrání v dolní části sokl, který obíhá až na sakristii celou stavbu. Uprostřed stěny se nachází vstupní portál s profilovaným vnějším okrajem, nahoře vybíhající do lomeného oblouku. V portálu jsou zasazeny dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, v jejichž křídlech jsou vždy dvě obdélné výplně nad sebou. Profilovaný poutec vymezuje horní obloukovou část s dvěma výplněmi sledujícími tvar otvoru vedle sebe. Nad vysokou a předstupující hlavní římsou krytou bobrovkami se zvedá trojúhelný štít. I u něj kryjí korunu zdiva bobrovky. Uprostřed štítu je na šířku orientované dvoukřídlé dřevěné okno s dřevěnou šambránou. Jeho křídla jsou osazená na šambráně, takže okno – dnes bez skleněných výplní – mírně předstupuje před líc fasády. Jihozápadní průčelí tvoří loď a presbytář, obojí opatřené dosti masivními dvoustupňovými opěráky. Při stěně lodi jsou čtyři, vymezující jednotlivé osy. Jejich pultově zakončené stupně mají krytinu z dvojitě kladených bobrovek. Opěráky sahají až do výše horních částí okenních otvorů, zakončených do lomeného oblouku. Po stranách a nahoře lemuje otvor ostění. Okna, uložená v hluboké špaletě, jsou rozdělená vodorovnou a svislou příčlí na čtyři pole, která jsou členěná jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi do šesti tabulek. Poutec vymezuje horní oblouk s jednou svislou a dvěma vodorovnými příčlemi, doplněnými ještě dvěma, tvořícími spolu lomený oblouk. Fasáda je zakončená fabionovou římsou, pokračující i na zbývající strany kostela. Na loď se na jihovýchodě napojuje mírně užší a stejně vysoký presbytář. Jeho jihozápadní stěna je bez otvorů, pouze s opěrákem – ty jsou v presbytáři o něco nižší než v lodi a vymezují jednotlivé části presbytáře. Závěr je pětistěnný, se střední stěnou rovnou a zbývajícími šikmými. V každé stěně, až na tu u napojení na severovýchodní průčelí lodi, je okno. Jde o menší obdobu oken lodi. Na jihozápadní straně jsou okna rozdělená šesti vodorovnými a dvěma svislými příčlemi, okno první zleva má navíc poutec, vymezující horní devítitabulkovou část. Okno ve střední rovné stěně závěru má dolní část zazděnou, nad oknem je ve stěně zasazena obdélná kamenná deska. Je na ní štít, v němž se původně nacházel kalich, provedený ve vysokém reliéfu – ten dnes chybí a zůstal tak pouze štít. Na severovýchodní straně se nachází sakristie, a to u připojení presbytáře na loď. Viditelná část severovýchodního průčelí presbytáře je bez otvoru. V jihovýchodní stěně sakristie je obdélné štěrbinové okno, pod ním ještě drobný obdélný otvor. Severovýchodní strana je bez otvoru, v severozápadní je okenní otvor. Zabezpečený je mříží, pod ním je ještě drobný obdélný otvor, jako na protější straně. Stěny sakristie ukončuje fabionová římsa, valbovou střechu kryjí bobrovky. Severovýchodní průčelí lodi je obdobou protější strany. Loď má sedlovou střechu, presbytář rovněž, závěr půljehlancovou. Krytinou jsou dvojitě kladené bobrovky. Na jihozápadní a severovýchodní straně střechy lodi i presbytáře je po jednom volském oku. Na jihozápadě je do střechy lodi zapojena hranolová věž, krytá červeně natřeným plechem. V její severozápadní a jihovýchodní straně je prolomeno okno zvonice, zakončené lomeným obloukem. Je vyplněné dřevěnou žaluzií s vodorovně kladenými lamelami, rozdělenou svisle na poloviny. Horní oblouk kryjí vodorovně položená prkna. Věž má jehlancovou střechu s námětkem, krytou plechem. V jejím vrcholu je umístěný patriarší obrysový kříž, jehož ramena jsou rozšířena do oblého tvaru. V místě křížení dolního vodorovného břevna jsou zvlněné paprsky. Areál ohraničuje na všech stranách ohradní zeď. Je tvořena kamenným základem, na kterém je kamenná či smíšená vyzdívka. V nedávné době byla zeď z velké části bez omítky, v současné době dochází k provádění nových omítek. Koruna zdiva je kryta cihlami s šikmým sklonem, směřujícím do hřbitova. Cihly jsou pokládány příčně, mezi dvěma jejich pásy je střední část, kde jsou cihly kladeny vodorovně vedle sebe (v jednom pásu). V severovýchodní části ohradní zdi (u domu čp. 42) se nachází brána, umožňující vstup do areálu. Zděná omítnutá kulisová brána má dolní část postavenou z lomového kamene doplněného cihlami, a to zejména v záklencích vstupního otvoru. V jeho dolní části zpevňují zdivo opracované kvádry, štít je cihelný. Ve středu brány je prolomen otvor pro vrata. Na severozápadní (vnější) straně má nahoře tvar půlkruhového oblouku, jehož patky jsou zvýrazněny vystupující páskou. Nahoře je hlavní klenák, sahající až pod hlavní římsu. Na jihovýchodní straně (ze hřbitova) je otvor širší a vyšší, zakončen je do segmentového oblouku – tím vzniká nika v síle zdi. V otvoru jsou zavěšena dvoukřídlá železná vrata. Dolní část je plná, zdobená na šířku orientovaným obdélným polem, střední a horní část tvoří svislé pruty, doplněné srdčitými, kruhovými a stáčenými motivy. Nad profilovanou hlavní římsou se nachází nástavba, v jejímž středu je štít. Na severozápadní straně má uprostřed čtvercovou niku, v níž je reliéfně provedený lobkovický erb. Po obou stranách niky je štít rozšířen do plastické voluty, nad profilovanou římsou se zvedá půlkruhový fronton s plastickým orámováním. Na straně do hřbitova je štít bez členění, jeho střed oproti volutám předstupuje. Dolní část brány zde neukončuje hlavní římsa, nýbrž cihly, které kryjí korunu zdiva.