usedlost zv. Vladimírov

Stavba se nachází na samotě severně od komunikace mezi obcemi Kleneč a Rovné. Sestává se z obytné budovy se zadním hospodářským dílem situované v západní části parcely a hospodářské budovy v severovýchodní části parcely. Obytná budova je obdélného půdorysu, patrová. Je zastřešena sedlovou střechou krytou lehkou drážkovou betonovou krytinou. Jižní průčelí je dvouetážové, uvozené v nárožích širokými plochými lizénami. Ve spodní etáži jsou v první a druhé ose velké obdélné okenní otvory ukončené zalomenými segmentovými záklenky. Výplně jsou trojkřídlé, s větracími křídly nad poutcem. Prostřední křídlo je vyšší, než dvě postranní. Poutec je zdoben vystupujícím vlysem s půlkruhovými laloky. V horní etáži jsou v první až čtvrté ose zleva vertikální okenní otvory ukončené přímými záklenky. Výplně jsou dvoukřídlé, s dvěma větracími křídly nad poutcem. Poutec je zdoben vystupujícím vlysem s půlkruhovými laloky. V minulosti byl štít domu bohatě architektonicky pojednán. Postranní lizény byly tmavé barvy a vrcholily nápisovými kartušemi. Pod nimi se nacházel vlys světlé barvy s vertikálně umístěnými ovály. Nad kartušemi byla korunní římsa zastřešená lehkými betonovými taškami. Nápis v levé kartuši je dochován pouze fragmentálně „poctivému hrozí jenom hlad, zlodějovi zase jen šibenice, český dobytkář má trampot více, tomu hrozí hlad i šibenice.“ Jedná se o parafrázi epigramu Karla Havlíčka Borovského kde je zaměněn literát za dobytkáře. Nápisová kartuše je lemována secesními ornamenty složeními z oválů, teček a na vrcholu zakončen ženskými maskarony. V pravé kartuši jsou čitelná pouze ve spodním řádku slovo „začíná“ a v prostředním slovo „kdo“. Prostřední lizéna byla provedena stejným způsobem, ale barevnost je zde prohozena. Obdélné nápisové kartuše byly umístěny i mezi spodními a horními okny. Většina nápisů je bohužel již setřena. Štít je tvaru horní poloviny šestiúhelníku, se stlačenými postranními vrcholy. Štítu dominuje basreliéf jezdce na vzpínajícím se koni. Jezdec je oblečen v kalhotách, horní polovinu těla mu halí vzdouvající se plášť. Na nohou má obuty jezdecké boty s podpatky. Levou rukou se drží uzdy koně, zatímco pravou má zdviženou nad rameno v ukazujícím gestu. Kůň je tmavé barvy, má sestřiženou hřívu. Je osedlán lehkým sedlem se spirálovitou ornamentální výzdobou. Stejně je zdobena i uzda s ohlávkou. Nad jezdcem je v rámu štítu vyveden nápis “přeskoč přelom nepodlez“. Jedná se o jedno ze sokolských hesel. Dle archivní fotografie se nacházely nápisy i pod jezdcem a po jeho obou stranách. Po stranách šítu jsou obdélné sokly, na kterých jsou umístěny solitérní sochy. Vlevo je stojící nahá ženská postava, levou ruku má pozdviženou ve vítězném gestu, drží v ní kruhový předmět, snad věnec, z nějž splývá drapérie. Pravou rukou si u boku přidružuje kulovitý předmět. Před nohami je velká kytice květů. Vpravo je stojící nahá ženská postava. Levou rukou si přidržuje u boku položené kolo. U pravé nohy velkou kytici. Obě sochy jsou v havarijním stavu. Periferie končetin jsou téměř bez masy, v mnoha místech je vidět ocelová armatura. Východní okapové průčelí lze rozdělit na dvě etáže oddělené mezietážovou římsou. V první až třetí ose zleva jsou obdélné okenní otvory osazené dvoukřídlými výplněmi s dvěma větracími křídly nad poutcem. Výplně jsou stejného charakteru jako ve štítovém průčelí. Mezi druhou a třetí osou byl ve druhé polovině 20. století proražen dveřní otvor, který bude opět zazděn. Okenní otvor ve třetí ose je poněkud užší, než zbylé dva. Ve čtvrté ose je velký podélný vjezdový otvor, který vede skrz hmotu domu. Výplň byla dvoukřídlá, bedněná. Byla zavěšená a posuvná po horní kolejnici. Vchod je umístěn ve vpadlém podélném zrcadle. Vpadlý prostor po stranách sloužil k umístění křídel v otevřené poloze. V páté až desáté ose jsou okenní otvory hospodářské části. Jsou čtvercového tvaru, opatřené parapetní římsou. Jsou umístěné v osách po párech. V horní etáži jsou v první až třetí ose okenní otvory stejného charakteru, jako ve spodní etáži. Ve čtvrté a páté ose jsou obdélné manipulační/nakládací otvory. Pod korunní římsou je řada drobných obdélných větracích otvorů po celé délce objektu. Dle průběžného prkénka pod otvory byly patrně využívány také jako vstup pro holuby. Etáž byla ukončena profilovanou korunní římsou. Západní okapové průčelí je dvouetážové. V první ose spodní etáže se v první až třetí ose otevírají okenní otvory čtvercového tvaru. Čtvrtá osa je tvořena velkým vjezdovým otvorem. V páté ose je úzký obdélný okenní otvor. V šesté ose je obdélný okenní otvor osazený dvoukřídlou výplní s dvěma větracími křídly nad poutcem. V sedmé ose je zazděný okenní otvor stejného tvaru jako v šesté ose. Levá polovina horní etáže je lichá. V první ose, mírně vlevo od středové osy domu je drobný otvor čtvercového tvaru. Ve druhé ose je menší obdélný otvor, zjevně na místě většího obdélného okenního otvoru. Ve třetí ose je obdélný otvor, patrně dříve okenní později proražen jako manipulační. Čtvrtou až šestou osu otevírají okenní otvory vertikálně obdélného tvaru. Ve spodní etáži severního štítového průčelí se na středové ose otevírá vertikální dveřní otvor. V horní etáži je na středové ose vertikální nakládací otvor. Střecha byla sedlová, krytá lehkou betonovou drážkovou krytinou. V každé střešní krajině byl z tmavších tašek vyskládán ozdobný rám, zakroucený v rozích. V jižní části z hřebene vyrůstá štíhlá polygonální dřevěná věžička. Je patrně štenýřové konstrukce. Opláštěna je prkny. V obou etážích jsou kolem dokola průzory sloužící zjevně jako vyhlídka. Je ukončena jehlancovou střechou s tupě ukončeným vrcholem. Na vrcholnici je posazen trn s makovicí. Za věžicí z hřenene vyrůstá cihlový tahový komín. Druhý, dvouprůduchový komín vyrůstá v jižní části východní valby. Ve střední části je na střeše usazen bedněný větrák/výparník, patrně pro odtah ze sušárny chmele. Na dobové plánové dokumentaci z roku 1912 je k severní části západního průčelí připojen obdélný přístavek obsahující čtyři chlévy a vařírnu, patrně pro prasata. V severozápadní části byl umístěn suchý záchod. Chlévy i prostor jižně od nich byly zastřešeny pultovou střechou přiléhající k domu.