kostel, původně synagoga

Areál bývalé synagogy, do kterého původně patřila i sousední vinopalna č. p. 67 a ještě jeden dnes již zaniklý objekt shodného č. p., se nachází na jihovýchodním okraji obce Třebívlice (Trziblitz) při potoce Žejdlík. Původně osamocený soubor budov byl postupem času s rozrůstáním obce zahrnut do jejího intravilánu. Na severní straně přes ulici nyní sousedí s hřištěm a koupalištěm, na jižní přibyly dva bytové domy a k nim zázemí dvanácti garáží, kte-ré bylo přistavěno až k jižní hraně někdejšího pozemku areálu. Synagoga má kompaktní objem o obdélném půdorysu, je přízemní, avšak s patrem vnitřní galerie. Krytá je sedlovou střechou s valbou k východu. Střecha je na západním konci osedlána drobnou lucernovou věžičkou. Hospodářská budova umístěná proti vstupu do synagogy je přízemní o standardní výšce, její poměrně ostrá pultová střecha se opírá o objekt sousední vinopalny a klesá spádem do vnitřního dvorku před vstupem. Oba objekty propojuje ohradní zeď vedená podél uliční čáry. Zeď o výšce přízemí hospodářské budovy plynule přechází v její severní stěnu. Prolomena je drobnou brankou na východní straně při synagoze. Na mezilehlý dvorek se vstupuje zmíněnou brankou od severu z ulice. Odsud je po pravé ruce přístupná hospodářská budova a po levé vstup do synagogy. Úzký pruh pozemku mezi synagogou s vinopalnou a garážemi bytových domů je dnes rozdělen, západní větší část patří k vinopalně až po nároží synagogy, zde je též vystavěna od garáží dělící zeď, u nároží končí průchodem. Východní část za synagogou spadá majetkově k přilehlé komunikaci v majetku obce. Navzdory tomu je u jihovýchodního nároží oddělena nedokončenou bránou, která uzavírá případný vjezd a vytváří jižní dvorek.