kostel sv. Anny
Lanškroun
Žichlínské Předměstí
Lanškroun

anotace

Areál raně barokního hřbitovního kostela z 17./18. století, autorsky spojovaný se stavitelem A. Sallou dle projektu G. P. Tencaly, ve stěnách s náhrobky, převážně z p18./19. století, na hřbitově doplněný barokními sochami z 1. poloviny 18. století.

dějiny

Hodnotný doklad raně barokní architektury z přelomu 17. a 18. století na Lanškrounsku, autorsky spojovaný se stavitelem A. Sallou a projektem vypracovaným G. P. Tencalou. Celkově pak areál, včetně již dlouhodobě, avšak nepůvodně umístěných barokních soch z 1. poloviny 18. století, představuje velice hodnotný příklad vývoje barokní sochařské produkce v regionu od přelomu 17. a 18. století až po období první třetiny 19. století, kdy vznikla početná řada funerálních sochařsko-kamenických prací, v nichž ještě i v této době přežívají rezidua pozdně barokního slohu druhé poloviny 18. století.

stav zachování památkové hodnoty

V průběhu 90. let 20. století proběhly obnovovací práce na kostele (fasáda, střešní krytina). Současně došlo k celkové úpravě prostředí areálu a prezentaci sochařských děl a náhrobních kamenů vsazených do obvodového zdiva kostela a do rovněž obnovené ohradní zdi.

popis

Areál kostela sv. Anny se nachází severovýchodně od historického jádra města, při hlavní silniční komunikaci ve směru na Albrechtice. Stavba kostela není orientovaná, presbytář kostela je uzavřen na severovýchodní straně. Kostel měl původně funkci hřbitovního kostela, někdejší hřbitov rozložený kolem kostela však již zanikl. Jeho polohu dosud vymezuje zděná ohradní zeď, přerušená v celém úseku za presbytářem kostela (v hranici pozemku jde dnes pletivové oplocení). Architektonicky pojatá hlavní vstupní brána je situována do jižního koutu areálu. Její součástí je kamenný Krucifix, umístěný na vrcholu klenebního pasu brány. Z vnitřní strany jsou po obou stranách k pilířům brány přisazeny sochy - západně (vlevo) je to socha Panny Marie Bolerstné, východně (vpravo) socha sv. Antonína Paduánského. Poblíž vstupní brány, naproti hlavnímu vchodu do kostela, je nepůvodně osazeno sousoší Piety. Do vnějšího pláště kostela je vsazena řada náhrobků, převážně z přelomu 18. a 19. století; další kamenné náhrobky jsou zapuštěny do ohradní zdi. Součástí areálu kostela sv. Anny jsou kostel sv. Anny, sousoší Piety, socha Panny Marie Bolestné, socha sv. Antonína Paduánského, ohradní zeď, objekt vstupní brány včetně sousoší Kalvárie na jejím vrcholu a soubor kamenných náhrobků, osazených v ohradní zdi a v kostele.

• Kód CZ 7906, Lanškroun, město, Lanškroun, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj
  • Kód CZ 7909, Žichlínecké Předměstí, městská čtvrť, Lanškroun, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj

Využití

• Původně hřbitovní kostel, pohřbívání kolem kostela. Dnes bohoslužby o svátcích a výročních příležitostech.