venkovská usedlost E95 “U Kolářů”

1) obytné stavení 2) stáje 3) výměnek 4) špýchar I. 5) chlévy I. 6) stodola 7) kolna 8) špýchar II. Usedlost leží v jižní části obce, na jižní straně návsi. Levá strana dvora je vymezena obytným stavením, štítem obráceným do návsi. Navazují stáje a výměnek. S malým odstupem za výměnkem je špýchar I. a chlévy I. Prostor mezi výměnkem a špýcharem vyplňuje přístavba novodobé otevřené kolny (bez pam. ochrany) s venkovním sezením a pultovou střechou. Z jižní strany je usedlost vymezena stodolou. Pravou stranu dvora uzavírá chlév II., špýchar II. a kolna. Na severní straně, směrem do návsi, je dvůr uzavřen dřevěnými vraty a vpravo od brány jsou dřevěná vrátka. Část dvora za vjezdem je zadlážděna betonovou zámkovou dlažbou. Areál statku zřejmě středověkého založení, doložen před rokem 1669. Na plánu stabilního katastru je zaznamenán obytný dům a protilehlá kůlna se sroubkem. Podle obecní kroniky ke statku náležel výměnek, jehož situace však není z dokumentace zřejmá.