1000140797 - most se sochami sv. Barbory a sv. Jana Nepomuckého
most se sochami sv. Barbory a sv. Jana Nepomuckého
silniční most
soubor
barokní
industriální dědictví

anotace

Jeden z mála dochovaných kamenných mostů v dané oblasti. Velmi cenná technická stavba barokního původu doplněná barokními plastikami.

dějiny

Most pravděpodobně z konce 17. století. Podle obecní kroniky byl postaven za majitele huti Šírera z Waldheimu (1624-1692). Socha sv. Jana Nepomukcého zhotovena a vysvěcena r. 1720, podstavec starší. Socha sv. Barbory datována 1791.

historický vývoj

1750 - zvýšený provoz huti si vyžádal opravu „Švédského“ mostu. Byl zpevněn oblouk; r. 1764 nové zábradlí.

popis

a) socha sv. Barbory b) socha sv. Jana Nepomuckého Most překlenuje Padrťský potok. Je postaven z lomového kamene. Jedná se o most jednoobloukový s výrazně vzepjatou mostovkou. Most je dlouhý 20m, široký 4m a jeho výška nad hladinou potoka činí 4m. Zídka je plná, omítaná. Na středu mostu na parapetní zídce je osazena socha sv. Barbory držící v rukou kalich a květy. Na zadní straně soklu datum 1791 a iniciály A. M. Vpravo před vstupem na most stojí socha sv. Jana Nepomuckého v tradičním šatě na jejímž podstavci jsou na všech čtyřech stranách umístěny sluneční hodiny. Podstavec pod sv. Janem Nepom. je starší než socha; dříve na něm stával kříž, který se nedochoval.