boží muka

Na kamenném fundamentu stojí oválný dřík, který se směrem vzhůru mírně zužuje, a na jeho vrcholu je kaplice. Po stranách kaplice jsou 4 reliéfy ze života sv. Prokopa: na přední straně je znázorněn jako zakladatel Sázavského kláštera, vlevo je sv. Prokop se spoutaným ďáblem, reliéf vpravo zachycuje setkání sv. Prokopa s Oldřichem a vzadu je sv. Prokopa při kázání. Na vrcholu kaplice stojí polychromovaná soška sv. Prokopa z umělého kamene, která má měděnou berličku. V soupisu křížů, kaplí a soch českolipské farnosti z roku 1837 je o této památce uvedeno: "Kamenný sloup s nástavcem, na jehož 4 stranách jsou vyobrazeny příhody ze života sv. Prokopa. Na vrcholu stála dříve socha sv. Prokopa, která byla stržena prudkou bouří. Nyní vrchol zdobí kříž z litiny. Památník stojí na obecním pozemku při pěšině na Lada. Vyobrazení jsou velmi zvětralá." Dodatečně je připsáno, že památka byla renovována. (převzato z http://www.pamatky.ceskalipa.org/pamatky/objekt.php?co=clip/cast05)