zájezdní hostinec
Rokycany
Dobřív
č.p.
zájezdní hostinec
lidová architektura a umění

anotace

Přízemní roubené stavení je pozůstatkem starého zájezdního hostince. Právo šenku bylo uděleno v r. 1750 a i dnes je objekt využíván jako hospoda. Cca polovinu původní roubené stavby nahradila patrová zděná novostavba.

dějiny

V hostinské místnosti uváděno vročení do r. 1731. V r. 1750 uděleno právo šenku Václavu Jedličkovi v chalupě naproti huti. Tak vznikla dnešní Stará hospoda.

popis

Okapová orientace stavby ke komunikaci. Přízemní roubená budova se dvěma vchody do hostinské a obytné části. Vstup do obytné části je krytý dveřnicemi. Vstup do hostince je obdélný s dvoukřídlými dveřmi s kováním. Na bočním průčelí jsou 4 okna. Okna jsou dřevěná, dvoukřídlá, šestitabulková. Druhé a třetí okno zleva je kryto mříží. Dvorní průčelí je omítnuté, okna jsou stejného typu jako na hlavním průčelí; do oken vsazeny mříže. Střecha s polovalbou, krytá šindelem. Interiéry zmodernizovány. Zachovalo se jen torzo bývalého dvora zájezdního hostince.

• Kód CZ 2525, Dobřív, ves, Dobřív, Rokycany, Plzeňský kraj
  • Kód CZ 30217, Dobřív (II), díl území (dominantní), Dobřív, Rokycany, Plzeňský kraj

Využití

• restaurace a pamětní síň J. Mošny Jindřich Mošna, jeden z předních protagonistů Národního divadla druhé poloviny 19. století; v roce 1869 se oženil s Josefinou Jedličkovou, dcerou hospodského a řezníka z Dobříva, kam často a rád jezdil načerpat síly a inspiraci pro další divadelní práci. V domě čp. 48, bývalé staré roubené hospodě v Dobřívě, kde Jindřich Mošna o prázdninách bydlíval, byla otevřena jeho Pamětní síň.