kostel sv. Aloise

Zděný (z lomového kamene) omítnutý kostel sv. Aloise s obdélnou trojdílnou lodí, pravoúhlým presbytářem s přilehlou sakristií na JV straně a předstupující patrovou hranolovou věží stojí uprostřed náměstí (podélnou osou ve směru S-J). Stavbu člení sokl, svazkové pilastry, lisénové rámce a profilovaná korunní římsa. Obdélné okenní otvory jsou sklenuty odsazeným půlkruhovým obloukem. Vstup do kostela je ze S strany pravoúhlým kamenným portálem s lištou, nad nímž vyniká profilovaná římsa vytažená uprostřed do půlkruhového oblouku, se svěšenými volutkovými křídly s větvičkami a kapkami. V horní části ostění je vyryta datace 1794. Zvalbené části střech kostela kryjí prejzy. Ze střechy nad presbytářem vystupuje oplechovaná sanktusová vížka s makovicí a dvouramenným křížkem ve vrcholu. Věž, nad profilovanou korunní římsou vytaženou ze všech stran uprostřed do půlkruhového oblouku, zakončuje oplechovaná cibulová báň s lucernou, makovicí a dvouramenným křížem. Pozemek kolem kostela je opatřen kamennou dlažbou. Předmětem ochrany je kostel sv. Aloise - stavba a pozemky vymezeného areálu.