stodola

Stodola uzavírá dvůr zemědělské usedlosti čp. 1 ze západní strany, z východu k ní kolmo přiléhá zástavba jižní fronty dvora. Severní stranu dvora vymezuje Klabava. Z části roubená stodola nad obdélným půdorysem, podélnou osou orientovaná ve směru S-J, střecha sedlová, krytina tvořena eternitovými šablonami položenými na latě, v okapní partii sklon mírně změněn námětky. Stavení sestává z průjezdné roubené části běžné dispozice s poměrně vysokou podezdívkou, na kterou navazuje zděná část. Roubení provedeno z hraněných tesaných trámů, jihozápadní nárožní vazba rybinová, s přesahy horních trámů, v jihovýchodním nároží sloupek (viz. níže). Podezdívka roubené části provedena z větších kusů lomového kamene se zbytky omítky s proškrabávanými spárami. Zděná část na západní straně předstupuje, odhaleno smíšené zdivo odlišného charakteru než u podezdívky, které je ještě nadvýšeno cihelnou nadezdívkou. Východní podélné průčelí do dvora je tříosé, vlevo od vjezdu roubené části přiléhá otevřená kolna s holubníky v polopatře. Vrata dřevěná dvoukřídlá, trámkové konstrukce pobité prkny, s jednokřídlým vstupem pro pěší. Část stodoly vlevo od vjezdu je vyzděna z cihelného zdiva nastavěného nad podezdívku, levá strana vjezdu tvořena cihelným pilířkem. U této části průčelí byla druhotně vyřezána roubená stěna, proto je v nároží pouze sloupek a chybí tesařská vazba nároží. Vpravo od vjezdu na vysoké podezdívce úsek roubené stěny zakryté hustou popínavou vegetací, v interiéru vidět dodatečně vyříznutý otvor v horní části stěny. Dále vpravo navazuje zděná část s pravoúhlým vjezdem s trámovým překladem a dvoukřídlými novodobými vraty, zcela vpravo ještě vstup s jednokřídlými dřevěnými dveřmi. Jižní štítové průčelí obrácené ke komunikaci je bez otvorů, v horním levém nároží křížení rovně zakončených horních trámů roubené stěny. Štít trojúhelný, svisle bedněný prkny a s přesahem střechy. Západní podélné průčelí má ve středu roubené stěny vjezd (průjezd), na roubení navazuje zděná část. Vrata dřevěná dvoukřídlá točnicová, svisle bedněná prkny a s jednokřídlým vstupem pro pěší. Točnice vrat nahoře kotvené do otvoru v dolní straně přesahujícího zhlaví horního trámu roubené pernové přepážky, po stranách točnic pak vidět čela trámů pernové přepážky. Vlevo od vjezdu ještě úsek roubené stěny, jehož severní konec je patrně oboustranně obezděn cihlami nahozenými hrubší omítkou. Dále k severu pak pokračuje předstupující zděná část bez otvorů, střecha je nad ní protažena pultem o malém sklonu. Cca dvě třetiny výšky zdiva jsou vyskládány z lomového kamene doplněného úlomky cihel, zbytek z cihelného zdiva. Na jižní straně ještě patrný ústupek zdiva se svislou prasklinou – snad přizdívka. Severní štítové průčelí situováno na eskarpové zdi vyrůstající z břehu Klabavy. Zdivo provedeno jako mírně eskarpové, víceméně stejného charakteru (s nadezdívkou) jako na západní straně a prolomeno dvěma na výšku obdélnými okenními otvory. Štít trojúhelný, bedněný svisle kladenými prkny a s přesahem střechy.