1000138361 - socha Svatopluka Čecha
socha Svatopluka Čecha
Liteň
Liteň
Liteň

Socha podle návrhu J. Macha byla vytvořena ve 30. letech 20. století v hořické kamenické škole.

popis památkové hodnoty

Socha Svatopluka Čecha, vytvořená podle návrhu sochaře Macha v hořické kamenické škole, je svérázně ztvárněným dílem, podtrhujícím místního genia loci a zároveň vyjadřujícím Čechův vztah k Litni, kde pobýval v dětství a kam později situoval román "Ve stínu lípy". Význam sochy, k jejímuž odhalení došlo roku 1938, je spíše kulturně historický.

popis

Socha je umístěna v parčíku mezi kostelem a farou. V těchto místech údajně stávala lípa, která inspirovala Čechovo dílo "Ve stínu lípy". Z jednoduché podesty vyrůstá skalisko, na němž je umístěna sedící figura. Svatopluk Čech je znázorněn při psaní, v pravé ruce drží pero, v levé otevřenou knihu. Socha, ač s kvalitně propracovanými detaily, je neproporční (naddimenzovaná hlava) a její celkový výraz je téměř rustikální. Objekt je signován J.H. MACH ST. PRŮM. ŠKOLA V HOŘICÍCH PROVEDLA V KAMENI.

• Kód CZ 8581, Liteň, městys, Liteň, Beroun, Středočeský kraj