usedlost

Usedlost se nenachází, jako většina merboltických domů, při hlavní komunikaci, ale stojí výše, u severovýchodní cesty do Horní Police. Dům se stodolou a hospodářským přístavkem se k ní obrací kolmo zadem. Hlavní boční průčelí sbírá sluneční paprsky z východu a štítové proti svahu z jihu. Kromě této srostlice budov k areálu patří ještě samostatný malý chlév, postavený nad dvorkem vlevo. Usedlost spadá do vesnické památkové zóny Merboltice, jeho nejbližším památkově chráněným sousedem je severozápadně stavení č. p. 117 vzdálené cca 220m. Dům je tradiční, má typické trojdělení, které se promítá do hmotové skladby. Jeho sedlová střecha je přesazena přes zápraží a dozadu nesymetricky splývá přes druhý trakt světničky. První dva díly domu jsou užší, původní, za zlomem střechy je třetí širší chlévní díl s nadstavěnou obytnou místností v patře. Za hmotu vlastního obytného domu je připojen nižší čtvrtý díl stodoly se sedlovou střechou a na něj ještě váže pátý díl hospodářského přístavku s kolmo posazeným střešním pultem. Chlév je menší, samostatný, nachází se v jihovýchodním cípu parcely nedaleko stavení a je k němu postaven kolmo (uzavírá svrchu logicky dvorní prostor).