venkovská usedlost

1) obytné stavení 2) stodola Venkovská usedlost situována v jihozápadní části obce. Na severozápadní straně usedlosti v okapní orientaci obytné stavení, dvůr v zadní části uzavírá roubená stodola. Při východní straně dvora zděné novodobě upravené chlévy (nejsou KP). Stodola je nedílnou součástí unikátně dochovaného souboru stodol jižní a severovýchodní fronty návsi. Areál statku zřejmě středověkého založení, doložen před rokem 1637. Podle stabilního katastru stálo obytné stavení i stodola na dnešních obrysech. Podle záznamu obecní kroniky to byl největší statek v obci, „zemanství“, dlouho v držení Frýjaufova rodu. Ke statku patřil i výměnek. Není vyloučeno, že vznik obytné budovy spadá až do 17. století.