venkovský dům
Horní Olešnice
Horní Olešnice
Horní Olešnice
venkovský dům

anotace

Zděný jednotný přízemní dům usedlosti, vystavěný v 1. pol. 19. století. Příklad zděné přestavby venkova v 19. století.

popis

Přízemní zděná stavba s polovalbovou střechou, štítovou stranou orientovaná ke komunikaci. Kratší průčelí má 3 okna obdélná se štukovou nadokenní výzdobou kruhů, závěsů a zvonečků. Ve štítě ve střední ose je zazděné okno, v krajích okna vějířovitého tvaru. Ve vrchol štítu půlkruhovité okno. Druhý štít jednoduchý. Střecha polovalbová krytá taškami (dříve šindel). Boční půlkruhový portál s plošným členěním ústupků a roset ve vnitřních stěnách. Proti obytnému stavení se nachází jedna stodola - větší, se dvěma vraty; na třetí straně areálu druhá stodola. Dvůr uzavírá dřevěná kolna.