kostel sv. Petra a Pavla

Kostel sv. Petra a Pavla je pseudorománská trojlodní neorientovaná bazilika s mohutnou věží postavená roku 1908-11 K. Andrýskem podle návrhu Bohumila Štěrby na místě původního barokního kostela z roku 1702. Jedná se o zděnou stavbu vybudovanou na obdélném půdorysu zakončeném při severozápadní straně obloukově uzavřeným presbytářem s nástavbou patrové hranolové věže. Věž je zakončena obedněným ochozem a dlátkovou střechou. Hlavní a příčnou loď kostela kryjí sedlové střechy, obě boční lodi jsou pak zakryty střechami pultovými. Hlavní portál i oba boční portály jsou kamenné pískovcové se sloupky, v tympanonech zdobené vysokými reliéfy s novozákonními náměty, které provedl pražský sochař J. Čapek, žák Josefa Václava Myslbeka. Hlavní vstup je přístupný po mohutném schodišti. U hlavního vchodu jsou umístěny plastiky sv. Petra a Pavla, které se zachovaly z původního kostela z roku 1702. Vlevo se nachází socha sv. Petra, která stojí v nice na nízkém plintu, pravou nohu má světec pokrčenou, pravá ruka je vztyčena vzhůru, kolem hlavy obíhá paprsčitá svatozář. Na pravé straně je pak umístěna socha sv. Pavla s pokrčenou levou nohou s velkým záhybem šatu u levého kolena, v pravé ruce drží knihu. Fasáda členěna obloučkovým vlysem. Fasáda hladká, bílé barvy.