uhelný důl hlubinný - jáma Františka, z toho jen: těžní věž se zařízením

Důl sestává z kozlíkové těžní věže obezděné patrovou šachetní budovou, k níž přiléhá přízemní objekt strojovny s těžním strojem. Východně od šachetní budovy s těžním strojem stojí přízemní zděný objekt někdejších dílen a kovárny se zázemím pracovníků (není předmětem ochrany). Budovy jsou dochovány metodou ,,posledního dne”, okolní pozemky byly upraveny po skončení likvidace dolu (vytrženy kolejnice, přistavěna opěrná zeď, zarovnán terén). Důl byl založen v roce 1814, na konečnou hloubku 239m byl prohlouben v roce 1955. V tomto roce byl dočasně přejmenován na důl Emil podle jména tehdejšího ředitele. Přejmenování dolu připomíná deska nad vstupem do těžní budovy. V roce 1992 funkce dolu ukončena (tehdy sloužil již jako výdušný), v letech 2001 - 2003 zlikvidována jáma zaplněním plavenou zakládkou (cemento-popílkovou směsí). Likvidace ukončena 19. 12. 2003.