kaple sv. Gotharda

Raně barokní centrální kaple, zaklenutá kamennou klenbou, se vstupním portálem, orientovaným k SV, rámovaným pískovcovým ostěním. Kaple se nachází v jihovýchodní části města na tzv. stezce Jedličky-Brodského (jižně od cesty), vedoucí od Kouřimské brány východním směrem podél říčky Šembery. Jedná se o centrální stavbičku, zaklenutou kamennou klenbou, jejíž střecha je tvořena cihlami, naplocho kladenými do malty. Na nich je v celé ploše natažena cihlová mazanina. Vstupní portál je orientován k severovýchodu. Ostění tvoří pískovcové sloupy, záklenek je ve tvaru stlačeného oblouku. V interiéru se nachází pozůstatek menzy s konkávně projmutými stěnami a v severozápadní části drobná nika. Stěny byly vymalovány několika vrstvami vápenných nátěrů, místy se pod vrstvou sazí nachází zbytky polychromie (červenohnědý pigment). Předmětem ochrany je kaple a k tomu náležející pozemek.