venkovská usedlost

Areál usedlosti tvoří vlastní obytný dům vzadu s chlévy. Stodoly napojené v pravém úhlu a samostatně stojící kůlny. Stodola je mohutná hospodářská budova, zděná, omítaná hladkou vápennou omítkou s bedněným přístavkem a sedlovou střechou krytou taškami. Kůlna je hospodářská budova opět zděná, která má nádvorní průčelí řešeno volně, částečně zděnými omítanými nosnými sloupky a v mezipatře a po stranách bedněním. Chlívky jsou zděné, s bedněnými štíty, omítané hladkou vápennou omítkou, s jednoduchými okenními a dveřními otvory a se sedlovou střechou krytou eternitem. Všechny tyto budovy spolu tvoří uzavřený skupinový dvůr. Obytné stavení: Téměř volně stojící (pouze k zadnímu nároží připojená stodola) obdélná přízemní, zčásti podsklepená stavba, opatřená bílou vápennou omítkou. Dispozice jedno- až dvoutraktová, se vstupní síní. Interiér: Sklep: pro průzkum nepřístupný. Přízemí: mezi trámy hlavní světnice, dnes přepažené, jsou vložené uzoučké rámce. vstupní síň je plochostropá, v drobných prostorách při ní je nevysoká placka a fabionový strop, nahoře zalomený a odsazený. Přední chlév klenutý segmentově, zadní dvěma nízkými plackami dělenými stlačeným pasem. Krov: konstrukčně velice úsporný, v plných vazbách je vložená ležatá stolice s pásky, nesoucími vaznici, v prázdných vazbách, které jsou po třech, jsou pouze krokve a krátčata. Štíty cihelné, neomítané. Exteriér: Dvorní průčelí tvoří vlevo dveře chléva, dále dvě dvojtabulková ležatá okénka, novodobé, z části prosklené dveře na půdu, další novodobé dvoukřídlé dveře zčásti prosklené s úzkým nadsvětlíkem, do síně a vpravo trojdílné okno. Přesah střechy je podbedněný. Jižní štítové průčelí je trojosé, přízemí nezdobené, s dvojdílnými okny, ukončené hrubě profilovanou římsou, zastřešenou bobrovkami. Štít s přesahem střechy je dvojosý, pokrytý drobným dekorem. Po horních okrajích štítu a pak ve dvou úrovních vodorovně nad okny drobný obloučkový vlys, mezi okny a ve vrcholu vloženy osmicípé hvězdičky, mezi vlysy dnes zazděné převýšené půlkruhové okénko v drobně profilovaném šambráně a s porušenou parapetní hranolovou římsou, pod hvězdičkou ve štítě jsou dva vystupující čtverečky. Dvě dvojdílná okna, lemovaná šambránou s lištou, jsou posazená na průběžnou tenkou hranolovou římsu. Nátěr bílý, v přízemí prosvítá nátěr světle okrový. Východní průčelí je sedmiosé, má vysazený sokl, v 1. ose zaslepené okno se segmentovým záklenkem, ve 2. - 5. ose dvojdílná okna bez zdobení, v posledních dvou osách devítitabulková okénka v rozšířené vpadlé ploše se segmentovým záklenkem. Severní štítové průčelí je v přízemí bez otvorů, nad ústupkem jsou ve štítě parketově skládaná dvířka a nejvýše kruhový otvor. Střecha je sedlová, krytinu tvoří bobrovky. K budově se krátkým krčkem připojuje obdélná stodola se sedlovou střechou, pokrytou raženými taškami, zděná s rozměrnými vraty, parketově skládanými. Východní štítové průčelí je v přízemí částečně zbavené omítky: kamenné zdivo ze dvou fází, původně tu byly široké pilíře, později dozděné až na úzký větrák s cihelnými špaletami, štít snad i cihelný s hladkou nažloutlou omítkou, ve štítě do trojúhelníku uspořádaná tři drobná půlkruhová okénka.