větrný mlýn
Liberecký kraj
Hrádek nad Nisou
Václavice
Václavice u Hrádku nad Nisou
větrný mlýn; mlýn

anotace

Větrný mlýn holandského typu, vystavěl majitel hospodářství z nedalekých Václavic tesař Josef Scholze v letech 1842–1843. Poslední mlynář Gotthelf Berndt, zde působil v letech 1870–1875. Mletí skončilo v 90. letech 19. století.

popis památkové hodnoty

Mlýn je hodnotnou a ve hmotě dobře zachovanou technickou památkou. Náleží ke dvěma dochovaným větrným mlýnům na Liberecku.

popis

Větrný mlýn holandského typu vystavěný v letech 1842-1843 tesařem Josefem Scholzem, majitelem hospodářství v nedalekých Václavicích, stojí cca 500 m jihovýchodně od Uhelné, vpravo od silnice ve směru na Václavice. Jedná se o zděnou, bíle omítnutou stavbu ve tvaru komolého kužele s kuželovitou střechou s vikýřem krytou lepenkou. Na východní straně k mlýnu přisedá nepůvodní nízká přístavba. Na jižní straně stavby se nachází novodobý balkon vybudovaný z původních trámů a prken. Větrná kola byla sejmuta v 90. letech 19. století, kdy mlýnský provoz začal upadat. Dnes budovu obíhá mohutný plot z pískovcových kvádrů.

• Kód CZ 17190, Václavice, ves, Václavice u Hrádku nad Nisou, Liberec, Liberecký kraj

• rekreační účely