rozhledna Hvězda

V roce 1847 byla na vrcholu hory Buchstein, nově přejmenované k poctě zemského správce arcivévody Štěpána na Štěpánovu výšinu (Stephanshöhe), zahájena výstavba rozhledny. Dílo financované majitelem panství knížetem Kamilem z Rohanu a prováděné pravděpodobně podle návrhu knížecího stavebního správce Josefa Pruvota však bylo po roce zastaveno a na své dokončení čekalo dlouhých 44 let. V roce 1888 kníže Rohan souhlasil s odprodejem pozemků s nedokončenou stavbou místní sekci Horského spolku pro Jizerské hory a spolek nechal u profesora liberecké průmyslové školy Artura Brausewettera vyhotovit plány k dokončení věže. Ta pak byla slavnostně otevřena 14. srpna 1892. Na zděné osmiboké základně s vrchním nekrytým ochozem a dřevěným zábradlím je usazena štíhlá osmiboká věž s jehlancově zastřešenou vyhlídkovou nástavbou. Základna věže je vystavěna z lomového kamene (jednotlivá nároží jsou ztužena kvádrovými opěráky). Vrchní část věže je provedena z režného cihelného zdiva, ztuženého v nárožích kvádrovými armaturami. Vyhlídková nástavba je celodřevěná, zastřešená jehlancovou střechou, krytou svitkovým měděným plechem. V tubusu věže jsou zřízeny lomeně zaklenuté okenní otvory, opatřené novodobými vitrajovými výplněmi v dřevěných rámech (realizace 2012). Vstupní dveře do věže jsou zhotoveny ze dřeva a konstrukčně jsou řešeny jako jednokřídlé, sbíjené. Dveře na spodní ochoz jsou zhotoveny ze dřeva a konstrukčně jsou řešeny jako dvoukřídlé, sbíjené. Vnitřní omítky jsou zde provedeny jako vápenné hladké. Vřetenové schodiště v interiéru věže je zhotoveno ze dřeva.