měšťanský dům

Jedná se o dvoupatrový dům v řadové zástavbě východní strany Kněžské ulice, jako první dům nerespektující linii uliční čáry domů s loubím. Předmětný dům ustupuje o uliční hmotu loubí sousedního domu a způsobuje uliční lom Kněžské ulice. Za domem se nachází malý dvorek bez ohraničený, který je dnes součástí velké parkovací plochy za domy na východní straně Kněžské ulice. Na severní straně přiléhí k domu sousední dům čp. 355/32, který má shodně pojednaný exteriér a je stavebně, dispozičně a architektonicky propojen s předmětným domem čp. 30, ale není součástí nemovité kulturní památky a ani není sám osobě kulturní památkou. Sedlová střecha je kryta eternitovými šablonami. Hřeben střechy je kolmý k přilehlé ulici Kněžská. Uliční klasicistní průčelí o třech osách je hladké, prosté a bez architektonické zajímavosti. Nároží domu jsou zvýrazněna malovaným armováním, jednotlivá patra od sebe nejsou opticky oddělena a štít je po obvodu zvýrazněn pásem. V přízemí byla porušena symetrie průčelí, kde zcela vlevo pod levou okenní osou byl prolomen dveřní otvor a vpravo zcela mimo okenní osy široký okenní otvor (výkladec). Dveře nové, celoprosklené v kovovém rámu a s nadsvětlíkem. Široké okno rovněž v kovovém rámu. Patra jsou členěna třemi okenními otvory a plocha štítu je členěna jedním okenním otvorem. Všechny okenní i dveřní otvory jsou zvýrazněny malovaným lemem po obvodě otvorů. Okna v patrech a ve štítu jsou dvoukřídlá a jsou osazena v mírné špaletě. Zadní dvorní fasáda domu zcela nestylová, hladká, bez architektonické zajímavosti. Průčelí je dvouosé, členěno okenními otvory ve všech patrech a dveřním otvorem v přízemí. Boční severní fasáda předstupující před sousední dům čp. 32 je opatřena běžným balkónem (pavláčkou) ve včech patrech. Balkón má dřevěné zábradlí.