měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 337 se nachází ve východní frontě ulice U Černé věže a svým klasicistním průčelím harmonicky dotváří její celkový charakter. Jedná se o jednopatrový objekt obdélného půdorysu zakončený sedlovou střechou. Na východ od domu se rozprostírá dvorek, který je součástí kulturní památky. Exteriér: Jedná se o jednopatrový objekt zakončený sedlovou střechou, jejíž hřeben je kolmý k ulici a je zakryt raně klasicistním štítem. Zleva je přízemí uličního průčelí prolomeno půlkruhovým otvorem osazeným dvojkřídlými, prosklenými dveřmi. Vpravo od něho je umístěn pravoúhlý vstup do prodejny, vedle něhož se nachází pravoúhlý výkladec. Fasáda parteru je v ploše členěna pásovou rustikou s hladkým povrchem bez členění. Patro je od přízemí odděleno profilovanou kordonovou římsou s oplechováním. Fasáda v patře je symetricky členěná třemi osami špaletových oken, jež jsou členěna osmitabulkovým rastrem a osazena v líci fasády. Okna jsou lemována profilovanými šambránami s parapetní oblounovou římsou a parapetními dekorativními výplněmi s vykrajováním. Rohy nadokenních překladů zdobí růžice. Funkci nadokenních říms plní v tomto případě štukové dekorativní pásy s geometrickým vykrojením. Mezi okny a na rozích fasády jsou umístěné pilastry s patkou, které jsou v horní části zdobené štukovou čabrakou s trojicí třapců a zakončené štukovými růžicemi. Hmota uličního průčelí je ukončena mohutně profilovanou korunní římsou, jejíž střední část je zvýrazněna vloženým trojúhelným frontonem, jehož střed zdobí stylizovaný dekor lastury. Nad korunní římsou krytou prejzy vystupuje nízká atika s vloženým štukovým geometrickým pásem. Krajní nároží s naznačenými pilířky je v ploše zdobeno štukem se zoomorfním motivem (rybina). Atika je ukončena štukovou jednoduše profilovanou římsou. Nad krajními pilířky vystupují komolé jehlany s římsou, osazené zdobenými terakotovými vázami. Nad atikou vystupuje tvarovaný štít, lemovaný pásovým štukovým lemem s hladkou profilací a zakončený segmentovým uzávěrem římsy s přesahem. Nad vrcholem frontonu korunní římsy je v ploše štítu prolomeno půdní okno s šestitabulkovým členěním osazené v líci fasády. Okno je lemováno profilovanou šambránou a v rozích překladu zdobeno růžicemi. Nad oknem je štuková výplň ve formě baldachýnu s kapkami, zbytek plochy štítu tvoří hladké geometrické štukové výplně. V ose průčelí je nad vrcholovou římsou štítu na komolém jehlanu osazena větší terakotová zdobená váza. Dvorní fasáda je provedena velmi jednoduše bez jakýchkoli ozdobných prvků. V celé ploše je nepravidelně prolomena okenními otvory. V úrovni zvýšeného přízemí je umístěna trojice úzkých dvojkřídlých novodobých oken s rozdílnou šířkou meziokenních pilířků. Nad nimi napravo je malé obdélné okno osvětlující prostor mezipatra. V prvním patře je jižní strana dvorní fasády prolomena dvěma okny s typizovanými dvoukřídlými výplněmi, zatímco v severní části je stejné okno umístěno o trochu výš v souvislosti s půdorysným převýšením. V trojúhelném štítu je v líci fasády osazeno šestitabulkové novodobé okno přisvětlující půdní prostor. Jediný dveřní otvor se nachází zcela vpravo v přízemí. v minulosti byl zjevně prolomen jako půlkruhově sklenutý vchod do průjezdu, který je v současnosti dozděn a osazen novodobými jednokřídlými plastovými dveřmi. Východně od budovy domu čp. 337 je situován dvorek, který je v současnosti zarostlý plevelem a zčásti zaplněný stavebním rumem ze zaniklých hospodářských objektů.