měšťanský dům

Měšťanský dům čp. 322/8 je situován na severní straně Hroznové ulice, na území městské památkové rezervace. Areál domu je tvořen hlavním domem s podélnou dvoutraktovou dispozicí, za kterým se nachází širší obdélný dvorek směrem na východní stranu, než je hlavní šířka domu. Dvůr je ohraničen ze všech čtyřech stran ohradní zdí. Ve dvoře se nacházejí objekty bez památkové ochrany a jedná se o - kovové schodiště s podestou (terasou) při dvorní fasádě domu, dále o dřevěnou stříšku podél severní ohradní zdi a o dřevěný přístavek s pultovou střechou na JV straně dvora. Částečně podsklepený dům se nachází na protáhlém obdélném půdoyrsu gotického původu a je zastřešen sedlovou střechou. Střecha je kryta taškami. Uliční raněklasicistní průčelí s atikovým patrem je tříosé se štukovou výzdobou v jednotlivých patrech. Průčelí domu je v nárožích zvýrazněno lizény, které jsou v přízemí armovány. Parter domu je členěn zvýrazněným soklem a je ukončen profilovanou kordónovou římsou, která je barevně zvýrazněna. Plocha parteru je hladká a prolomena dvěma okenními otvory ve štukové šambráně s vrcholovým klenákem a výtaznou podokenní římsou. Zcela vpravo je prolomen polokruhový široký otvor ve štukovém portálu s vrcholovým klenákem. Vrata dvoukřídlá, rámové konstrukce s klasicistními prvky. Plocha patra a atikového patra není opticky oddělena a je členěna pilastry vysokého řádu přes dvě patra. Pilastry s jednoduchou patkou dosedají na kordónovou římsu jsou ukončeny římsovou hlavicí. Patro je prolomeno třemi okenními otvory ve štukových profilovaných rámech s vrcholovým klenákem. Pod okny jsou zdobná štuková pole s vykrajovanou spodní částí a nad okny jsou zvlněné nadokenní římsy podporované klenáky. Okna v přízemí i v patře jsou dvoukřídlá, členěna na šest polí a osazena v mělké špaletě. Okenní otvory v atikovém patře menšího rozměru s dřevěnou žaluzií jsou ve štukovém stuhovém rámu. Rám je doplněn pod okny štukovou vykrojenou stuhou se střapcem a nad okenm štukovou zvlněnou stuhou se spirálou v patě a květinou uprostřed.Průčelí je ukončeno profilovanou odstupněnou římsou, která je kryta taškami. Nad římsou se zvedá pravoúhlá nízká atika členěná pilastry nesoucími koule na koruně. Dvorní fasáda domu je zcela nestylová, hladká, bez profilací. Fasáda s polovalbovým štítem je členěna vratovým otvorem v přízemí a okenními otvory ve všech patrech. Okna stejná jako na uličním průčelí. Za domem se nachází obdélný dvorek, který je širší než vlastní dům. Objekty ve dvoře, ohradní zdi atd. nejsou součástí KP. Dvůr je na všech třech stranách ohraničen ohradní zdí. Dvůr je z větší části zatravněn, podél ohradních zdí jsou vydlážděny chodníky a před dvorní fasádou je vydlážděna terasa. Na terase se nachází nové kovové schodiště s podestou (terasou) v patře, které je bez památkové ochrany. Severní ohradní zeď je doplněna dřevěnou stříškou nepravidelného tvaru, která je podepřena kovovými sloupy při ohradní zdi. Střecha stříšky je kryta asfaltovým šindelem. Stříška s kovovou konstrukcí je bez památkové ochrany. Na JV straně dvora se nachází dřevěný přístavek s pultovou střechou, na který se nevztahuje památková ochrana. Obdélný dvorek je ohraničen ze všech třech stran ohradní zdí o nestejných výškách. Západní ohradní zeď dosahuje do výšky stropu prvního patra, je obílena a koruna zdi je oplechována. Severní a východní zeď je nižžší, zhruba kolem 2.5 m. Východní zeď je kamenná, z části omítnutá a je výškově dvakrát odstupněná, kde koruny skloněny do dvora a jsou kryty prejzovou krytinou. Ve východní zdi jsou dva segmentové slepé oblouky (arkády).