měšťanský dům

Dům čp. 79/21 je situovaný na východní straně náměstí Přemysla Otakara II. Řadový dvoupatrový dům s dvorkem. Hlavní západní průčelí, obrácené do náměstí, s bohatou fasádou nejpozdnějšího baroku, má tři okenní osy v obou patrech a dvě arkády loubí s polokruhovými oblouky, položenými na římsách pilířů. Vodorovně je členěno prostou kordonovou římsou, bohatě profilovanou zdvojenou římsou korunní a profilovanou korunní římsou atikového patra. Situace korunní římsy naznačuje, že druhé patro bylo vytvořeno za původní atikou. Svislé členění zajišťují postranní, nahoru se mírně rozšiřující se pilastry s polopostavami atlantů v horní části, které podpírají korunní římsu s předsazenými polopilířky. Okenní otvory v atikovém patře jsou rámována profilovanou šambránou s ušima, v prvním patře šambránami, jejichž okraje jsou bohatě krajkově vykrajována, v supraportě vyvedeny štukové krajkové motivy, v parapetní ploše u postranních oken vykrajované vrstvené plochy, pod středním oknem vyvedena kartuš s motivem před krucifixem klečícího mnicha v kápy. Okna jsou dřevěná špaletová, dvoutabulová, dovnitř otvíravá, s horním jednotabulovým sklápěcím větracím křídlem. Plocha celého průčelí je opatřena hladkou omítkou, nad loubím členěnou bosáží, s nátěrem v cihlové barvě, architektonické prvky a pilíře loubí jsou bílé. Dvorní průčelí severního křídla je prosté, s prosklenou pavlačí v patře, která je tvořena ustouplým prvním patrem a podporována ještě mělkými konzolkami se třemi polokruhovými oblouky slepé arkády. Dvorní průčelí východního křídla je prosté, s představeným vnějším schodištěm. Loubí je sklenuté dvěma poli křížové klenby s jemně vytaženými hřebínky u křížení. Na východní straně severního vnitřního příčného oblouku se v omítce dochovala situace nějaké původní podoby provedení vnitřní arkády. Chodník procházející loubím je položen dlažbou z řezaných žulových obdélných desek. Průčelí přízemí v loubí je prolomeno dvěma nestejně širokými segmentovými vstupy, osazenými dřevěnými prosklenými členěnými dveřmi. Dvůr je obdélný, situovaný podél severního křídla domu. Je položen načervenalou betonovou zámkovou dlažbou. V zadní východní části je zastavěno vnějším zděným dvouramenným schodištěm s parapetní zdí, vystavěným kolem stěny jižního souseda. Stupně jsou obložena keramickou dlažbou.