měšťanský dům

Řadový dvoupatrový dům s atikou je situován ve východní řadě Kněžské ulice, na pohledově exponovaném místě, zhruba proti zadní straně katedrály sv. Mikuláše a Černé věži. Završen je nízkou atikou a valbovou na západní a polovalbovou střechou na východní straně. Za domem je dvůr, který volně přechází do okolní plochy. Exteriér: Hlavní průčelí do Kněžské ulice je tříosé, v parteru je otevřeno dvojicí arkád šířky 3,20 m, zaklenutými nízkými lomenými oblouky. Arkády vynášejí dva krajní pilíře a jeden střední sloup. Pilíře jsou vyzděny z kamenných tesaných kvádrů, střední sloup je zhotoven z jednoho kusu kamenného dříku rozm. 55 x 55 cm s okosenými hranami. Zhruba od horní třetiny výšky oblouku je průčelí parteru členěno pásovou bosáží, zakončenou subtilní kordónovou římsičkou, zakrytou měděným plechem. Další plocha průčelí je prostá, hladká, bez členění, prolomená pouze trojicemi oken s plastickými šambránami a plechovanými, do stran více přečnívajícími parapetními římsami ve druhém patře. Okna jsou svisle obdélná, dřevěná špaletová, dvoukřídlá, šestitabulková, dovnitř otvíravá okna jsou osazena do mělké zděné špalety. Střední okno v prvním patře je provizorně zaslepeno a osazena je zde reklamní tabule, nad ním se vypíná třičtvrtě oválná rám s nápisem. Průčelí vrcholí nízkou atikou, zakončenou bohatě profilovanou římsou, krytou mědí. Po obou stranách domu jsou osazeny měděné dešťové svody s umělecky zhotovenými kotlíky. Dolní polovina svodů je dodatečně vyměněna za trouby pozinkované, z důvodu předcházející krádeže mědi nebo za účelem jejímu zabránění. Podloupí, šířky 2,88 m, je zaklenuto dvěma poli nepravidelné křížové klenby s nevýraznými středy křížení hřebínků, příčná čela oblouků jsou segmentová, podélná čela lomená. Chodník v loubí je opatřen živicí se spádem k domu. Pro odtok zahnané vody je před vstupem do domu osazen podélný žlab s mřížkou. Dům je v přízemí prolomen dvěma nestejně širokými segmentovými otvory. V levém je osazen výkladec, v pravém je umístěn vstup. Zadní východní průčelí je tříosé, prosté, bez jakéhokoliv architektonického členění, okna v prvním a druhém patře mají nestejnou výšku. V prvním patře jsou šestitabulková, ve druhém čtyřtabulková. Osy oken jsou vyměřeny v nepravidelném rytmu. Zadní vstup je situován v ose průčelí. Střecha je na západní straně valbová, na východní polovalbová, zakrytá šedými eternitovými šablonami na koso.