měšťanský dům

Nárožní dům čp. 72 se nachází v severovýchodním rohu náměstí Přemysla Otakara II. Jedná se o patrový dům s renesanční fasádou, který je ze strany náměstí opatřen podloubím. Tento rohový dům ukončuje řadu domů na východní straně náměstí a harmonicky tak dotváří tuto část městské památkové rezervace. Hlavní průčelí i stěna v Kanovnické ulici jsou částečně ozdobeny sgrafitem. Na stěně domu směrem do Kanovnické ulice se v patře nachází arkýř umístěný na dřevěných krakorcích. Exteriér: Měšťanský dům čp. 72 je postaven na hloubkově orientované parcele. Jednopatrový dům je hlavním průčelím obrácen do náměstí Přemysla Otakara II., severní strana směřuje do Kanovnické ulice. Dům zastřešuje sedlová střecha s hřebenem kolmým k náměstí. Renesanční průčelí o dvou okenních osách je opatřeno vysokým atikovým patrem a podloubím navazujícím na podloubí sousedního domu. Podloubí tvoří jedna arkáda, která je po obvodu ozdobena pásem sgrafita a podepřena dvěma kamennými pilíři. Levý pilíř je ještě ze strany ulice opatřen patním kamenem. Podloubí je zaklenuto valenou klenbou s nepravidelně rozmístěnými trojbokými výsečemi s hřebínky. Na obou stranách ukončuje klenbu valený pás. Přízemí prolamuje na pravé straně dveřní polokruhový otvor (dříve se nejednalo o vstup, ale pouze o výkladní skříň), který je osazen novodobými skleněnými dveřmi s úzkými výkladními skříněmi po stranách. Výkladní skřín se nachází také na levé straně, otvor je ukončen stlačeným obloukem. Po nějakou dobu byl levý roh domu otevřen a byl zde vytvořen průchod podél Kanovnické ulice. Nad kamennými pilíři arkády začíná začíná sgrafitová výzdoba nároží v podobě kvádrování, která pokračuje také v patře. Patro není od přízemí opticky odděleno, na nárožích pokračuje sgrafitová výzdoba, patro ukončuje sgrafitový pás v podobě tzv. mořské vlny a profilovaná římsa. Dvě okna v patře jsou dvojitá, šestitabulková, osazená v líci fasády. Po obvodu okna zdobí sgrafito napodobující ostění oken a nadokení římsu. Stejného typu a výzdoby jsou také okna v atice. V tomto atikovém patře dále pokračuje na levém nároží stejná sgrafitová výzdoba jako v přízemí a v patře, atiku ukončuje sgrafitový pás tzv. mořské vlny, nad kterým se nachází mohutná korunní profilovaná římsa. Mezi okny v atikovém patře je zobrazen letopočet 1561, nad kterým se nachází sgrafito ve tvaru tzv. psaníčka. Severní stěna objektu do Kanovnické ulice je v přízemí po levé straně prolomena dvěma dveřními otvory se segmentovým obloukem, které vedou do malých obchodů. Napravo od nich se nachází hlavní vstup osazený úzkými jednokřídlími dveřmi, napravo stěnu ukončuje vysoká arkáda, která ústí do podloubí domu v hlavním průčelí směrem do náměstí Přemysla Otakara II. Kromě dveřních otvorů a arkády prolamují přízemí také výkladce se segmentovým obloukem. Patro není od přízemí opticky odděleno. Dominantu patra představuje úzký arkýř umístěný na kamenných konzolách nad hlavním vstupem do budovy. V arkýři se nachází jedno šestitabulkové okno, které zdobí sgrafito napodobující ostění a nadokenní římsu. Pod oknem je vyrytý letopočet 1568. Arkýř ukončuje jednoduchá římsa se stříškou. Ostatní okna patra jsou nepravidelně rozmístěná, rovněž ozdobena sgrafitovou výzdobou. Stěnu ukončuje jednoduchá korunní římsa. Ve spodní části střešní roviny se nachází tři otvory ve tvaru tzv. volského oka.