větrný mlýn

Větrný mlýn je čtvercového půdorysu o rozměrech 5.75 x 5.75 m, výška 10.8 m. Stavba mlýna je osazena na dubové konstrukci, skládající se z dolního kříže (tzv. podešve) se čtyřmi vzpěrami (apoštoly), dolní kříž nese těžký trám (sedlo), vzpírající uprostřed svislý dubový trám (tatíka), na jehož čepu se ve vrcholu otáčí horizontální nosný trám (matice), nesoucí dvě boční stěny klece. Dole na sedle jsou kolem tatíka osazeny dva sedlové trámy (dědek a babka), zvané též platvy, které nesou pavlač a zbývající dvě stěny klece (návětrnou a vstupní). Klec je nosná konstrukce čtyř obvodových stěn, která spolu s platvemi a maticí nese celý mlýn, tj. prostory mlýnice se šalandou a horní patro se zanáškou a sedlový krov. Dále nese konstrukci k pohonu mlýna, tj. hlavní val (hřídel) s křídly (lopatami) a palečním kolem a mlýnské zařízení s mlýnskými kameny. Klec má stěny odeštěné, na vstupní straně je připojena zastřešená pavlač s vysunutou šalandou a visutými schody. Návětrná strana s křídly (lopatami) je kryta šindelem, střešní krytina je z dřevěného šindele. K otáčení mlýna slouží oje (ocas s natáčecím zařízením). Čtyři křídla jsou upevněna na valu, kostra křídel je opatřena peřením.